Lista alergenów
Przepisy w sprawie przekazywania informacji Zakładom Żywienia Zbiorowego na temat żywności nakładają obowiązek
podawania listy alergenów oraz wykazywania ich przy bieżącym jadłospisie:
Alergen Nr 1 - zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień,
owies, pszenica, orkisz) oraz produkty pochodne
Alergen Nr 2 - skorupiaki i produkty pochodne
Alergen Nr 3 - jaja i produkty pochodne
Alergen Nr 4 - ryby i produkty pochodne
Alergen Nr 5 - orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty
pochodne
Alergen Nr 6 - soję i produkty pochodne
Alergen Nr 7 - mleko i produkty pochodne
Alergen Nr 8 - orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie,
nerkowca brazylijskie, pistacjowe i produkty
pochodne
Alergen Nr 9 - seler i produkty pochodne
Alergen Nr 10 - nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen Nr 11 - dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02,
Alergen Nr 12 - łubin i produkty pochodne
Alergen Nr 13 - mięczaki i produkty pochodne